Fylt butterdeig med Mangodipp

 

IMG_6366IMG_6401

Dette ble en slags krysning av indisk samosa og sør-amerikansk empanada. Uansett ble det kjempegodt!! Egentlig er det en lettvint middag, i og med at du kan kjøpe deigen ferdig og fylle den med det du måtte ha av rester av grønnsaker/kjøtt eller middag fra dagen før… Jeg fylte mine med økologisk kjøttdeig og grønnsaker fra andelsgården, pluss litt søtpotet og masse deilig krydder. Ved siden av hadde vi en syrlig mangodipp – til sammen var det stor suksee her i heimen! Forøvrig første (hjemmelagde) middagen i nytt hus! (Igår bestilte vi sushi, hehe).

PS! SELVFØLGELIG er det best å lage butterdeigen selv. (Den man kjøper ferdig har dessverre ikke et spor av smør i en gang.. Men den jeg fant var i hvert fall ikke tilsatt noe ekstra). Jeg har tidligere laget hjemmelagde croissanter ala Pascal med stort hell (planer om å gjenta dette snarest, kanskje til helgen…) og det er jo den samme prosessen der som når man lager butterdeig til dette formålet. Men det er ikke til å legge under en stol at det er en tidkrevende jobb, som kanskje ikke passer for alle på en helt vanlig mandag. (Du kan jo selvfølgelig lage opp deig og fryse ned når du har tid da.) Et annet hjemmelaget alternativ er å bruke hjemmelagde tortillas istedenfor butterdeig. Jeg har imidlertid ikke prøvd å fritere disse, men man kan jo prøve seg frem! I alle fall går disse fint rundt fyllet inn i ovnen.

PS! For en vegetarvariant, bruk fyllet til disse empanadasene!

IMG_6394

IMG_6414

Til ca 10 små trenger du:

10 tynne ark butterdeig

2 ss meierismør til steking
1 gul løk, finhakket
1 håndfull hodekål, finhakket
2 hvitløksfedd
250 g kjøttdeig (kan erstattes med et par håndfuller linser, for en vegetar-variant)
2 toppede ts kummin
1 ts ceylon kanel
1 ts havsalt / himalayasalt
1 liten ovnsbakt søtpotet (skjæres i båter og stekes på 200 grader til gjennomstekt)
Ca 2 dl kokosolje til fritering

1 moden mango
Saften av 1 lime
1 håndfull fersk koriander
1 liten klype salt

Ha smør, løk og kål sammen i en gryte og la det surre seg mykt. Ha så i finhakket hvitløk og rør et par minutter til. Ha over krydderiene og la det surre på svak varme. Kjøttdeigen stekes i en panne for seg. Bland i kjøttdeigen, og den ovnsbakte søtpoteten som du har kuttet i små biter. Rør lett sammen. Fyllet er klart!

Butterdeigarkene fylles med ca litt mer enn 1 ss fyll, og brettes sammen til noe som kan ligne et eller annet. Her gadd jeg ikke gjøre noen research og det viste seg heller ikke å være nødvendig. Mannen syns de var flotte og det er det eneste som betyr noe;-) (Klassiske samosaer er trekantet).

Legg dem klare på et fat. Varm opp kokosoljen i en liten gryte, slik at du har mest mulig olje i høyden. Det går unna endel olje her, men for meg er det viktig å unngå de grusomme herdede oljene solsikke, raps osv. som man får kjøpt billig i butikken. Oljen skal koke, så du trenger ikke bruke kaldpresset kokosolje – det finnes billigere varianter som er passende til formål som dette. Når oljen bobler har du i en og en butterdeig»kovolutt/trekant/femkant/hva enn du har fått til», lar den koke til den er gylden på undersiden (ca 1-2 minutter) før du snur den og koker litt på andre siden også. Legg den ferdige friterte dingsen på tørkepapir så den får rent av seg og ender opp skikkelig sprø! (På denne måten kan du forøvrig også lage vårruller med kokosolje!)

Mangosalsaen lages enkelt ved å mose mango, helle over presset lime, blande i finhakket koriander og strø over saltet.

Smaklig måltid <3

IMG_6371

 

 

 

Del dette:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *