Fiskegrateng med eller uten makaroni

IMG_6004

Fiskegrateng er enklere enn du tror! Seriøst. Det tar like lang tid å få den helt ferdig inkludert steketid, som det tar å steke en ferdig fiskegrateng. Ikke minst får du mer fisk, mer smak og fler vitaminer som betaling for den lille innsatsen du gjør. Jeg lagde en med løk, vårløk og grønnsaksrester som «fyll» istedenfor makaroni. Og i en hadde jeg også i Helios sine pastaskruer av spelt. (Et godt alternativ til vanlig hvetepasta. Spelt er mildere mot magen og inneholder mer næring enn hvete).

Til 2-3 personer trenger du:

450 gram fisk (her kan du bruke fiskerester fra andre middager, fersk fisk eller frossen fisk. Hvit fisk er å foretrekke.)
2 ss meierismør
3 ss speltmel
2 dl H-melk
1,5 dl fløte (kan erstattes med mer melk)
2 økologiske egg
1/2 ts muskat
En skvis sitron
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 håndfuller med revet ost
1 stor håndfull friske urter (jeg liker basilikum, persille eller gressløk. Eller en blanding)
1 løk
1 vårløk eller litt finhakket purre
Eventuelle grønnsaksrester, grovhakket
2-3 dl Helios pastaskruer av spelt, knust litt (mål opp før koking). (Kan sløyfes)
Ca. 1 dl brødsmuler eller griljermel
Litt mer smør

IMG_5977

IMG_5987

Slik gjør du det:

Kok opp knust pasta, dersom du skal ha dette i.

Kok opp en kjele med saltet vann. Når det koker tar du kjelen av platen og legger fisken oppi. (Dette gjør du kun hvis du bruker rå fisk, bruker du kokt eller stekt fisk sløyfer du dette punktet). La fisken trekke i ca 5 minutter.

Surr sammen løk og vårløk i en klatt smør til den er myk. Sett til side.

Ha 2 ss smør i en stor gryte og smelt denne på svak varme. Nå skal du lage hvit saus. Ha i melet og rør med en visp til eventuelle klumper er borte. Spe på med melk og fløte mens du rører. Ha i muskat, sitron, salt og pepper. Ta kjelen av platen og rør inn eggene. Blandingen skal tykne litt. Tilsett 1 håndfull ost, urter, grønnsakene og fisken (i biter). Ha også i pastaen om du skal ha det i. Vend forsiktig. Ha røren over i en smurt eller kledd form. Strø brødsmulene over, sammen med den sist håndfull med revet ost. Jeg legger noen skiver smør på toppen av det hele. Gratengen stekes midt i ovnen på 200 grader, i ca 30 minutter, eller til den er gylden. Du kan eventuelt sette den noen minutter på øverste rille i ovnen helt mot slutten.

Serveres gjerne med revet gulrot og eple, med presset sitron over.

IMG_5993

(Denne er super å fryse ned før steking, så har du middagen klar en dag du har dårlig tid!)

Dette innlegget er sponset. 

Del dette:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *