Surdeigskanelsnurrer

IMG_5295

Dette kan kanskje virke som en oppskrift for spesielt interesserte, og på en måte så er det jo kanskje det. Men det er nok fordi mange ikke er klar over de gode egenskapene surdeig har (se nedenfor). Mange blander det med «surdeigsbrød» eller «brød med surdeig» som man får kjøpt i butikken, som egentlig bare er hvete-gjærbrød tilsatt ekstra gluten og litt smak av surdeig. Og null næring what-so-over. Disse brødene er aldri laget med ekte surdeig. Ekte surdeigsbrød må du lage sjæl, eller kjøpe hos det fantastiske surdeigsbakeriet Handwerk i Oslo – disse gjør det på den ordentlige måten. Håper på flere slike steder etterhvert!! (Denne oppskriften er nettop Handwerk sin, den står i siste nummer av matmagasinet Appetitt)

Surdeigen:

* Bryter ned antistoffer som alle kornsorter inneholder,
* Gjør mineralene lettere opptakelig,
* Gjør kornet lettere å fordøye,
* Ufarliggjør glutenet (til og med noen med glutenintolleranse tåler bakst som er synet med surdeig lenge nok!),
* Gir lavere insulinrespons (blodsukkeret fyker ikke til værs slik som det gjør når man spiser «vanlig» brød),
* Tilfører gode melkesyrebakterier og ikke minst en digg, småsur smak!

Det er dessverre ikke så vanlig (lenger) å bruke surdeig i søt bakst, de fleste bruker det kun i brød. Men tro meg – det funker så bra til søt bakst også!! Ved bruk av surdeig trenger du ikke bruke gjær i det hele tatt, surdeigsstarten gjør hele hevejobben alene. Den eneste down-siden (som egentlig ikke er en down-side, i og med at du får surdeigsegenskapene med på kjøpet), er at det tar litt lenger tid. Jeg forhevet deigen i 8 timer, og etterhevet i 14. Men hallo – det er jo ikke akkurat slitsomt å vente på at deigen skal heve seg! Det krever bare litt planlegging.

For å kunne lage surdeigskanelsnurrer (eller annen surdeigsbakst), trenger du å ha en surdeigsstarter. Dette er en hjemmelaget «gjær» laget av mel og vann, som kan leve evig. (Seriøst!) Den trenger bare litt omsorg. Hvordan du lager en slik en, kan du f eks lese her. Du kan også få en liten bit av noen som allerede har en, og bygge videre på den.

IMG_5285

SURDEIGSKANELSNURRER (2 stekebrett)

Til deigen trenger du:
500 g økologisk hvetemel
250 g romtemperert H-melk
120 g rårørsukker
1 økologisk egg
10 g uraffinert salt (havsalt eller himalaya)
1 god ts kardemomme
200 g oppfrisket surdeig
75 g usaltet, romtemperert smør (du kan også bruke saltet smør, da kutter du bare litt på de 10 grammene med salt)

Til fyllet trenger du:
175 g smør
30 g hvetemel
15 g ceylon kanel
175 g rårørsukker

IMG_5265

DAG 1:
Mat surdeigen din så du har nok surdeig til oppskriften. Den er good-to-go når den bobler.

Lag fyllet. Smøret smeltes på svak varme, det skal ikke koke. Bland inn resten av ingrediensene. Ha plastfilm over bollen og la den stå svalt, men ikke i kjøleskapet, til den har en seig konsistens som kan smøres på deigen. Dette tar noen timer.

DAG 2:
Bland alle ingrediensene utenom smøret for hånd i en bolle. Ha plast over bollen og la den stå i 1-3 timer på benken. Ta ut deigen på benken og arbeid inn smøret med hendene. Elt deigen til den ser smidig ut og slipper fra benken. Legg deigen tilbake i bollen og la den hvile i 1-3 timer med plast over seg.

Kjevle deigen ut til et rektangel på 5-7 mm tykkelse. Smør fyllet på deigen. Brett inn den nederste delen til midten, og så den øverste. Da har du tre lag i høyden. Bruk en pizzakniv eller en skarp kniv og skjær deigen i 2 cm brede remser. Lag knuter av disse. (Hvordan du gjør det kan du f eks se her). Du kan selvfølgelig også forme dem på annet vis, hvis du foretrekker det. Sett bollene på to stekebrett med litt plass mellom seg, og la brettene stå inni en kald ovn til de har hevet til dobbel størrelse. Dette tar ca 8-18 timer.

Når de er ferdig hevet tas de ut av ovnen. Sett så ovnen på 210 grader på over- og undervarme og pensle bollene med litt vann. Stek dem i ca 12-20 minutter, til de er gyldne og gjennomstekt. Avkjøles på rist.

IMG_5280

IMG_5276

Del dette:

One thought on “Surdeigskanelsnurrer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *