Surdeigsvafler!

IMG_8208

Vaffelhjernet står ofte på benken her hos oss. Vafler kan lages av det aller meste på slump – jeg bløtlegger gjerne noe havregryn og korn om kvelden, blander med egg og krydderier om morgenen og steker fersk frokost til store og små. Jonathan elsker det! Stapper hele vaffelhjertet i munnen på en gang. Når jeg husker det, har jeg i noen ss. med surdeig i kornet om kvelden. Denne syrningen er topp for tarmen! Den bryter ned antistoffer i kornet, gjør mineralene lettere opptakelig, gjør kornet lettere å fordøye, gir lavere insulinrespons, tilfører gode melkesyrebakterier og ikke minst en digg, småsur vaffelsmak! Surdeigsvafler er noe av det beste vi vet. Og disse blir perfekt sprø og saftige. Smaker best med bare smør. (Kanskje hjemmelaget?) Men de er like gode uten pålegg. Jonathan får gjerne noe på – f eks moste skogsblåbær og kokosolje eller smør/ghee. Eller most eple, aprikos eller smoothie.. Hva enn vi har i kjøleskapet.

For å kunne lage disse nydelige sudeigsvaflene, trenger du aller først en surdeigsstarter. Det tar litt tid å lage denne, men når du først har en som funker, lever den gjerne godt og lenge. Jeg mater min mye sjeldnere enn man «skal», likevel trives den godt i kjøleskapet og bobler i vei hver gang jeg bruker den. Det finnes mange oppskrifter på startere der ute, jeg har prøvd litt forskjellige og landet på en blanding av spelt og rug som jeg er veldig fornøyd med. Jeg baker mest med spelt, og da er det fint å ha en starter med spelt i, så samarbeidet i deigen blir optimalt:) Her er et forslag til hvordan få din helt egne, levende gjær, fra www.surdeig.no

IMG_8252

Fase 1 – vekke kulturen til live

Dag 1

 • 1,5 dl sammalt øko. mel
 • 0,5 dl fint mel
 • 2 dl vann
 • 1 ss salt

Ha vann, salt og mel i en rengjort bolle. Rør og dekk over med plastfolie eller lokk.

Dag 2-4

 • 0,5 dl sammalt øko. mel
 • 0,5 dl fint mel
 • 1 dl vann

Tilsett vann og mel, rør og dekk over. På den 4. dagen bør det ha begynt å boble i deigen, og du kan gå videre til fase 2. Hvis det ikke er noen bobler, så begynn på nytt fra dag 1.

Fase 2 – gjøre surdeigskulturen sterk nok for baking

Dag 5-8

 • (2x) 2 dl fint mel
 • (2x) 1 dl vann

Ta vekk mesteparten av deigen, og tilsett mel og vann. Gjenta 2 ganger per døgn. Fortsett med dette inntil deigen din hever til 2x størrelse for hvetesurdeig eller 1,5x størrelse for rugsurdeig.

Tips underveis

 • Hvis du bruker vektmål, så er 1 dl mel = 50 gr
 • Under fase 2 trenger ikke matingene være med nøyaktig 12 timers intervaller. Mat f.eks. deigen før du går på jobb og når du kommer hjem igjen. Se etter spor i glasset for å se hvor høyt den har hevet, hvis du ikke har vært hjemme hele tiden.
 • Du trenger ikke kaste deigen du tar av. Hvis du samler den opp i kjøleskapet, kan du brukes pannekaker, vafler eller kaker.
 • Temperaturen på ditt kjøkken vil påvirke hvor lang tid det tar, ved høyere innetempratur går det raskere.

Oppbevaring og baking med surdeig

Surdeigskulturen (omtales også som surdeigs-starteren) oppbevares på et syltetøyglass i kjøleskapet, og du bør bake (evt. bare mate) deigen 1 gang i uken. Konsistensen bør være litt som en tykk røre, slik at den lett kan løses opp i vann når du ønsker å bake. Ved baking heller du ut mesteparten av starteren fra glasset og løser den opp med vann i bakebollen, før du deretter tilsetter resten av ingrediensene.

I glasset med resten av starteren, tilsetter du nytt vann og mel, som rørers sammen. La glasset stå i romtemperatur til du ser at aktiviteten starter og bobler dannens. Oppbevar den deretter i kjøleskapet til neste gang du baker.

Om du bare skal «mate» deigen, tilsetter du nytt vann og mel og setter den inn i kjøleskapet igjen. Ved å begrense mengden vann og gjøre deigen tykkere vil den holde seg lengre før du trenger å mate den på nytt. Tilsetter du så mye mel at deigen blir som pepperkake-deig kan den holde seg flere måneder i kjøleskapet.

IMG_8215

Ikke mist motet om du ikke får det til på første forsøk! Jeg måtte prøve noen ganger før den fungerte optimalt. Når du har surdeigen klar, har du begynnelsen på mange gode kjøkkenopplevelser. Brød, grøt, vafler, pannekaker, boller – alt med korn kan og bør syrnes med (f eks) surdeig før bruk. Og det er noe helt spesielt med å se deigen boble og heve seg kun ved hjelp av din helt hjemmelagde gjær!

Til ca. 15 vafler trenger du:
5 dl. siktet Helios speltmel
2 dl. Helios havregryn
1,5-2,5 dl. vann
3 ss. surdeigstarter
3-4 egg
4 ss. Helios rårørsukker eller Helios kokossukker
1 ts. tørket ingefærrot
2 ts. kardemomme
1 ts. ceylon kanel
1 godt dryss vaniljepulver

1 toppet ts. Helios bakepulver
4 ss. smør eller ghee, eventuelt kokosolje, smeltet. (Gir best smak med smør/ghee, synes jeg!)

IMG_8243

Om kvelden blander du sammen mel, havregryn, vann og surdeigsstarter. Dekker til med plast og lar røra boble avsted i 8-24 timer. Alt ettersom når du får lyst på vafler. Jo lenger du lar røra stå, jo surere blir smaken. Når du er klar for vafler blander du i resten av ingrediensene, til slutt det smeltede smøret/kokosoljen. Stekes på vanlig måte og nytes med en gang:) Gratulerer, du har laget surdeigsvafler!

(Oppskriften er inspirert av Gry Hammer sitt flotte hefte om fermentert mat som absolutt kan anbefales!)

IMG_8224

En som er veldig glad i blåbær på vaflen sin!

En som er veldig glad i blåbær på vaflen sin!

Del dette:

One thought on “Surdeigsvafler!

 1. Pingback: Surdeigskanelsnurrer |

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *