Hjemmelaget smør!

IMG_8154

Hvis jeg skulle valgt en eneste matvare jeg ikke kunne klart meg uten, så måtte det bli smør. Eller fløte da. For har du fløte, så har du smør! I dette huset går det minst 1 pakke i uka. For det første er smør uunngåelig til matlaging. Løfter smaken av både grønnsaker og kjøtt til vildens sky. Og en skive surdeigsspeltbrød med tykt lag meierismør – det beste jeg får! I tillegg er det godt mettet fett til kropp og topp. (Myten om at mettet fett er farlig er endelig på vei ut døra, og godt er det!) Jeg foretrekker økologsisk upasteurisert smør, men når jeg ikke fåt tak i det, bilr det Rørossmøret fra dagligvarebutikken. Dette er laget av lavpasteurisert melk (ikke behandlet på like høy temp som annet smør) og er heller ikke homogenisert, som bevarer mer av den gode næringen og ikke sliter på tarmhelsa vår.

Dette var faktisk første gangen jeg lagde smør med vilje (har jo på en måte laget det før ved å glemme bort miksmasteren på full guffe når jeg har skullet piske krem…) Og jeg må bare si at det var jo så såre enkelt! Virkelig noe man kan slenge sammen for å inponere gjester til lunch, uten at det egentlig ligger så mye arbeid bak. Jeg brukte den beste fløten jeg fikk tak i akkurat nå, og det er den økologiske Røros kremfløten. Den er virkelig helt supergod. Får du tak i økologisk upasteurisert fløte så er jo det selvfølgelig aller best.

IMG_8143

Jeg fulgte oppskriften til www.ordentligmat.no, og brukte 8 dl fløte og 2 dl rørosrømme. Oppskriften går som følger; 

Alt. 1 – Smør
1 liter kremfløte
3 teskjeer salt (1-2 teskje dersom det er til matlaging)

Alt. 2 – Bygårdssmør
2 bokser kremfløte
2 bokser seterrømme
6 teskjeer salt

Alt. 3 – Setersmør
4 bokser seterrømme
5 teskjeer salt (2 teskje dersom det er til matlaging)

Kjør fløte og/eller rømme i kjøkkenmaskinen, på maks hastighet – NB! skru alltid farten sakte opp, både til og begynne med og om du har stoppet underveis. Det tar ca. 4-5 minutter når du visper fløte/rømme før det blir smørklumper, og 10-15 min totalt, avhengig av maskin og hastighet. Kjør maskina på ganske høy hastighet. Min erfaring er at det skvulper mer over når smøret begynner å danne seg om du kjører sakte. Ser også ut som det henger mindre krem igjen oppe rundt kanten i bollen når vispen går fortere. Husk å ha en eller annen form for sprutestopp over bakebollen, for det vil garanterte sprute en del underveis – spesielt mot slutten når smør skiller seg fra smørmelk (kjærnemelk/saup).

Prosessen er som følger (du fortsetter bare å kjøre maskinen hele tiden):

  1. Det dannes krem
  2. Fløten begynner å få konsistens og farge som eggerøre.
    Da nærmer du deg smør.
  3. Det dannes kjærnemelk, og smør klumper seg.
    Stopp vispingen, og ta vare på saupen. Den kan brukes i andre oppskrifter.

Når det nærmer seg ferdig smør må du følge med, og hold gjerne en hånd på lokket over bollen for å hindre at melken skvalper over. Stopp når det bare er melk igjen i bollen og smøret henger på vispen. Bruk hendene og samle smøret til en klump, og tøm av kjærnemelken. Fyll bollen med kaldt vann, eller flytt over til en bolle med kaldt vann – nok til at du kan bearbeide smøret under vann. Vask hendene godt – gjerne spritvask. Til dette arbeidet er hendene det beste redskapet. For å få smøret ut av vispen er det nemlig ingenting som fungerer bedre enn å stikke en tommel innenfor spilene i vispen og trykke nedover. Gå rundt vispen noen runder, og så er alt smøret i vannet. Samle det sammen til en ball. Masser/kna smørklumpen i hendene ved å klemme sammen og snu den rundt. Prøv å hold fingrene sammen når du klemmer, hvis ikke faller det bare masse små klumper rundt i vannet. Det er greit å løfte klumpen opp når du klemme for å se om det kommer mye melk ut, for så å skylle den i vannet. Fortsett å massere klumpen med smør til det ikke kommer ut noe mer kjærnemelk, eller du blir lei ;) Du kan bytte vannet et par ganger bare for å se om det fremdeles kommer mye smørmelk ut.

Legg smøret over i en ren bolle, og dytt det ut i bunnen så det blir flatt. Rør inn salt, urter eller krydderier du måtte ønske. Jeg liker smøret godt helt usaltet, og strør heller pittelitt salt på toppen av brødskiven. I halvparten av smøret hadde jeg frisk persille.

Gratulerer! Du har laget smør!

IMG_8155

Ps. Ikke kast kjernemelken! Den kan brukes i pannekakerøre, vafler, bakst, drikkes med litt vanilje og en eggeplomme eller to, brukes i milkshake – you name it.

Del dette:

4 thoughts on “Hjemmelaget smør!

  1. Pingback: Surdeigsvafler! |

  2. Rørossmør er jo bra, da. Men kan man få tak i upasturisert rømme på seteren, er veien kort til nydelig smør etter din gode oppskrift!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *