Ren, Hjemmeblandet Massasjeolje (superenkelt!)

IMG_6975

Det er superenkelt å blande sine egne oljer. Jeg har skrevet såvidt om det i innlegget om min naturlige hudpleie som du kan lese her, men jeg tenkte å si litt mer om oljeblandinger, eteriske oljer og noen utvalgte virkninger her. En hjemmelaget olje er deilig istedenfor fuktighetskrem til kroppen, i dusjen, i badekaret, på føttene, ansiktet eller som massasjeolje. Når du blander selv har du full kontroll over hva du putter i den, og du kan velge virkestoff helt selv – alle de eteriske oljene har sine virkninger, se nedenfor! Ingrediensene er få, anvendelige til andre ting, og lett å få tak i. En flaske deilig massasjeolje er også en fin hjemmelaget gave! Pynt den gjerne med litt tørkede roseblader i, og heng på en lapp der du skriver hvilke eteriske oljer du har brukt i – hvilken lukt den har og hva den er god for. Jeg garanterer suksess! Du kan også bruke hjemmeblandet olje som basis til en deilig kroppsskrubb.

OBS! Eteriske oljer er svært konsentrerte og må behandles med forsiktighet. Alle, bortsett fra noen få, må blandes ut (med vegetabilsk olje – se nedenfor) før de brukes på huden eller i badevannet. Lavendel kan brukes som den er rett på huden, men det trengs bare 1-2 dråper f eks til et insektsbitt, den er altså veldig drøy, så ikke overdriv. Jasmin, ylang ylang, neroli og rose kan også brukes rett på huden.

Til en god massasjeolje trenger du:
Ren vegetabilsk olje – jeg liker godt å bruke mandelolje, den er nøytral, myk i konsistens og trekker fint inn i huden. Den kaldpressede er den aller beste, denne koster rundt hundrelappen for en relativt liten flaske. Er du på budsjett kan du imidlertid kjøpe mandelolje (som ikke er kaldpresset) i innvandrerbutikker til en 20 kroning for samme mengde. Du kan også bruke jojoba olje, fersken eller avokadoolje som basis.
Ren eterisk olje (eller flere som passer sammen) – disse får du kjøpt i de aller fleste helsekostforretninger og koster alt fra 50-200 kr. flasken. Husk at de varer lenge og kan brukes til flere ting!

Pr. 10 ml. mandelolje blander du i 6 dråper eterisk olje.

I flasken på bildet brukte jeg halvparten jasmin og halvparten lavendel, kjempedeilig kombinasjon!

IMG_6985

Så hvilke eteriske oljer trenger du til massasjeoljen din?
Her er det bare å velge å vrake i de virkningene og luktene du liker. Her kommer en liten oversikt over de aller vanligste og noen av deres virkninger: (De ansatte i butikken kan helt sikkert hjelpe deg med de øvrige hvis du er interessert i andre enn disse!)

Bergamot – Lett beroliggende. Utrensende ved fet hud og kviser, lindrende ved lett eksem.

Kamille – Lett beroliggende, lindrende, fin ved lett kvalme. Fin på ømme og stive muskler.

Eucalyptys – Styrkende, fin for luftveiene ved tett nese og lett hoste, lindende, oppløftende.

Jasmin – Lett beroliggende, afrodisiakum, fin ved tørr og følsom hud, lindrende, fin som parfyme rett på huden.

Lavendel – Avbalanserende på sinnet og huden, styrkende, lindrende på f. eks. insektsbitt, kløestillende, fin ved lett eksem og lett solbrenthet, for arr og strekkmerker, krampeløsende, fordøyelsesfremmende, mot insekter.

IMG_6980

 

Del dette:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *