Kraftsuppe (= medisin!)

IMG_6812

Skal du gjøre én forbedring i kostholdet ditt i år bør det være dette; drikk/bruk ren kraft i maten din så ofte du bare kan! Kraft kokt på bein og knoker fra okse, kylling, fisk eller vilt er noe av det mest næringsrike vi mennesker kan få i oss. Den inneholder er hel haug av gode næringsstoffer og mineraler som er lettopptakelige for oss. I tillegg trekkes gelatin ut fra beina når vi koker dem – et protein som styrker muskler, ledd og sjelett. Veldig mange tar nå pulverisert gelatin som kosttilskudd – dette er fint, men det aller beste er det du lager sjæl.

Kraft:

– Stimulerer fordøyelsen

– Reparerer tarmskader

– Bygger opp bindevev i kroppen

– Virker anti-anging

– Avgifter kroppen

– Virker søvnfremmende

– Demper infeksjoner

– Bygger opp immunforsvaret

– Styrker hjertefunksjon

(Se www.kraftmamma.no)

Tenk før i tiden når menneskene ikke hadde Rema, Rimi og Kiwi et steinkast unna var man nødt til å nyttiggjøre seg all den maten man hadde – også bein, knoker, fett og marg. Kraft ble kokt i lange baner og servert til familie, venner, naboer… Vi trenger ikke gå lenger enn til våre besteforeldre for å få dette bekreftet. Og så mye friskere de var da!! Nå er det ingen forskningsbasert teori at de var friskere på grunn av kraften, men det jo være på grunn av kosthold og måten de levde på. Idag stapper folk i seg så mye rart som ingen vet langtidsvirkningene av – ikke rart det dukker opp nye sykdommer vi aldri har sett før. Jeg heier på ekte mat som gir oss masse god næring, og som er så enkelt – alle kan få det til!

…Billig er det også! De fleste som jakter er ikke så flinke til å bruke bein og knoker fra dyrene, de er mest opptatt av kjøttet. Så hør med noen du kjenner om du kan få eller kjøpe dette! Kjenner du ingen som jakter mye, har de fleste kjøttforhandlere kraftbein du kan kjøpe billig – ofte ikke mer enn en 30-40 kr. pr. kilo bein. (Noen større matbutikker har kraftbein i frysedisken også, faktisk!) Du kan koke super kraft kun på disse beina! Men ønsker du noe mer smak kan du ha i et stykke kjøtt også: Jeg pleier å ha ca. 4 deler bein og 1 del kjøtt i gryten når jeg lager kraft. Kjøttet blir helt borte til slutt, men gir god smak. Når du lager middag med kjøtt, vilt eller kylling kan du også alltid spare på det du har igjen av bein, marg, fett, kjøttrester… Frys det ned og kok kraft på det når du har tid!

Gravide, barn og syke har særlig godt av denne typen næring! Du kan bruke kraft i babymaten helt fra barnet er 6 måneder gammel, eller når han/hun senere begynner med fast føde.

IMG_6832

Du trenger absolutt ingen oppskrift for å mekke god og næringsrik kraft – men her er et utgangspunkt som jeg liker:

Kraftbein
Noe kjøtt hvis du ønsker det
En klunk vineddik
Vann

Koker du kraft på det ovenfor får du en «grunn»kraft som ikke smaker så mye, men som du kan stæsje opp med smaker når det trengs. Ønsker du likevel å koke inn litt mer smak kan du f. eks. ha i:

Gulrøtter
Løk
Selleri

Mot slutten av koketiden kan du ha i, for enda mer smak:

Friske urter
Hel pepper

Slik gjør du:

Ha kraftbeina i en stor gryte og dekk til med kaldt vann + en god klunk vineddik (alt ettersom hvor mye bein du har). La det stå et par timer, minimum 1 time, uten platen på. Dette åpner porene i beina og gjør det lettere for næringsstoffene å bli trukket ut. Etter dette er gjort, heller du ut eddikvannet og har nytt, rent vann i gryta. Vannet skal godt og vel dekke beina. Jeg pleier å fylle opp den største gryten jeg har. Skal du ha i noe kjøtt for smak har du det også i nå, samt eventuelle grønnsaker (se ovenfor). La det koke opp. Et lag med skum vil kunne komme til overflaten, dette fjerner du enkelt med en skje. Skru så ned varmen og la kraften trekke på lav varme i så mange timer du bare orker, typisk minimum 12 timer, gjerne mer. Jeg lar gryta stå på komfyren et par dager og tar meg en god suppeskål fra den når jeg har lyst på – da krydrer jeg bare til denne lille skålen jeg tar ut. Mot slutten av koketiden kan du tilsette friske urter og pepper i gryten hvis det er ønskelig. (NB! Det kan være skummelt å la komfyren stå på over natten, så da kan du sette gryta kaldt, og bare skru den på igjen morgenen etter, det går helt fint.)

Det er fint å koke opp så mye kraft du bare kan (eller så mye din største gryte rommer) når du først er i gang. Kraften kan nemlig enkelt fryses ned i poser eller som isbitterninger og tas opp når enn du trenger det. Skal du fryse den ned i poser lar du den bli helt avkjølt først for du deler den opp og har over i posene. Når kraften er avkjølt vil den skille fettet fra gelatinen, slik at du får et lag gelé nederst, og et lag fett øverst. Jeg fryser den ned med fettet også, men dette kan du fjerne hvis du ønsker det. Eller spare det for å bruke i matlagingen.

Hva kan du bruke kraften til (annet enn å drikke den som den er):

Mange kokker vil nok si at en god kraft er hans beste venn – enhver god suppe laget fra bunnen av krever en smakfull kraft som base. Så uansett hva slags suppe du skal lage – om det er thaisuppe, tomatsuppe, grønnsaksuppe el. – kraften er din venn! Ta opp litt fra fryseren og ha rett i gryta før du tilsetter resten av det oppskriften ber om. 1000 ganger bedre enn falsk smak fra buljong og smakløst vann… Jeg pleier å frese opp masse grønnsaker og helle kraften over, gjerne med litt kokkosmelk, ingefær, chilli og noen kylling eller kjøttbiter hvis jeg har. (som på bildet nedenfor)

IMG_6828

Det samme gjelder alle typer gryteretter, kjøttretter, sauser, blandinger… Kraften kan brukes til det aller meste! Mamman min lager de deiligste kjøttsupper av kraft – da har du masse grønnsaker og kjøttbiter i gryten sammen med kraft, koker og smaker til som en vanlig suppe. Deilig!

Går å tar meg en skål nykokt kraft jeg! Lykke til så lenge:)

IMG_6834

Del dette:

3 thoughts on “Kraftsuppe (= medisin!)

  1. Pingback: Appelsingelé med Hjemmelaget Vaniljesaus |

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *