Hjemmelaget Ketchup

IMG_6773

Jeg skjønner at det kan være noe irriterende at jeg ofte påstår at ting er så enkelt å lage… Sammenligner du med å åpne tuten på Idun-flaska så kan jeg si meg enig i at det tar noe mer tid å krefter å lage ketchupen selv. Men folk flest har så mye dødtid i løpet av en uke som jeg tør å påstå du «enkelt» kan bytte ut med noe planlegging og kokkelering fra bunnen av. Bruk noen minutter ekstra på å tenke på måltidene i uken som kommer. Skriv gjerne ned hva du har tenkt til å lage, hva du trenger å kjøpe inn, og hva du kan lage på forhånd når du har ekstra tid, f eks på søndagen. For når du først har litt ekstra tid og setter i gang med ketchupen, krever ikke prosessen særlig mye av deg. Jeg vil si det er enkelt. Og det aller beste – smaken er fantastisk, du vet akkurat hva du får i deg, og det gir en god følelse å sette et glass med noe hjemmelaget inn i kjøleskapet klart til bruk!

Denne oppskriften er en slags «grunnoppskrift» – den er fin som den er, men den kan også krydres og personliggjøres med det du måtte like. Prøv f eks en skvett chilliolje i for en spicy variant!

IMG_6779

Til ca. 5 dl. ferdig ketchup trenger du:
3 ss. olivenolje
3 fedd hvitløk, finhakket
1/2 gul løk, finhakket
ca. 2 kg. modne ferske tomater, grovhakket//eventuelt 3 bokser hele tomater
1 dl. hvitvinseddik
2-3 ts. salt
1 ss. fishsauce (kan sløyfes!)
1-2 ts. svart pepper
1 klype ceyennepepper
1 klype ingefær (pulver)
1 dl. brunt sukker

Ha oljen og løken i en gryte eller panne og la det surre på middels varme til løken er gjennomsiktig (ca. 3-4 minutter). Ha i hvitløken og rør hele tiden så den ikke bruner seg. La det surre sammen i et par korte minutter. Ha i tomatene (bruker du tomater på boks må du sile av «vannet» først – det er kun de hele tomatene du skal ha med), eddik, salt, fish sauce, pepper, cayenne og ingefær og la det putre til tomatene er helt myke, ca. 20 minutter. Rør av og til. Ha «suppen» over i en blender og kjør massen til den er jevn og fin. (Du kan også bruke en stavmikser, men da må du holde på litt lenger). Er «suppen» fortsatt litt klumpete kan du sile den gjennom en fin sil før du har den over i gryta igjen på middels varme. Rør inn sukkeret og la det hele putre i 20-30 ytterliggere minutter, rør av og til. Ketchupen vil nå tykne litt. Smak til og krydre mer hvis det trengs. La ketchupen bli helt avkjølt før du har den over på et lufttett glass eller flaske. Den holder seg i ca. 2 uker i kjøleskapet. Lykke til!

IMG_6769Oppskriften er basert på The Kitchn

 

Del dette:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *