Fyldig Tomatsuppe på 1-2-3

IMG_6433

Visste du at Toro sin tomatsuppe bare innholder noen få % tomater? Man skulle tro hovedingrediensen var tomat, sett hen til navnet utenpå posen. But no! Det er salt og sukker du finner mest av. Så ikke tro du får i deg noe særlig med næring når du velger en sånn type tørrvare. Og hvorfor ikke lage suppen selv? Det går fort, det er enkelt, det er noe de aller fleste liker, og du vet akkurat hva det er du spiser! Utfordre deg selv neste gang du har tenkt til å legge en pose Toro tomatsuppe i vognen… Jeg tipper du har 10 minutter ekstra til å lage den fra bunnen av!

Når jeg lager tomatsuppe blir det som regel på slump – jeg tar det jeg har og smaker til. Når det gjelder tomatsuppe er det vanskelig å feile selvom du gjør det på denne måten – likevel er det fint å ha et par ting i bakhodet:

IMG_6431

1. Bruk så modne tomater som mulig, disse har mest smak! Mørkerøde og bittelitt myke er de aller beste. Super måte å bruke tomater som synger på siste verset.

2. Ha alltid i litt søtt når du bruker tomat – det fremhever sødmen i tomatene. Jeg bruker kokkossukker, men du kan også bruke honning eller rørsukker hvis det er det du har.

3. Vær forsiktig med saltet! Salte litt og litt så du ikke ødelegger smaken. Et godt tips er å bruke en skvett fond istedenfor salt. (Du får kjøpt ferdig fond på små glassflasker i større matvarebutikker). Det er fint å ha en sånn flaske i kjøleskapet til enhver tid, det setter god smak på alle supper, sauser og gryter.

4. Bruk friske urter! Tørkede urter funker greit når du bare skal ha bittelitt, men når urten er en hovedingrediens som her er det viktig med en så frisk og god smak som mulig. Og husk – basilikum er en veldig sensitiv urt som ikke tåler så mye – så pakk den godt inn hvis du skal bære den ute på vei hjem fra butikken. Den skal bare ha litt vann, og vannes fra undersiden – sett potten i vasken med litt vann.

5. Har du supperester dagen derpå? Bruk det som base for en deilig kjøttsaus!

IMG_6419

Til 4 porsjoner trenger du:
ca. 1 kg. gode, modne tomater (jeg liker å bruke de som er litt mindre), delt i 2 eller 4
1 ts – ss fersk chilli, hvis du liker den litt spicy
2 ss. smør til steking
1 god håndfull fersk basilikum
1 hvitløksfedd, presset
1 stor løk, eventuelt 2 mellomstore
Litt fløte eller kokkosmelk hvis du er melkefri
Litt kokkossukker
Salt og pepper
(Parmesan og brød til servering)

IMG_6445

Finhakk løken og stek den med smøret på middels varme i en stor gryte til den er gylden. Ha i hvitløken og chilli og rør lett. Ha i tomatene og la det surre under lokk en liten stund. Ha i en del av basilikumen, med stilker. Og sukker. Og et par dl. vann. Bruk en stavmikser hvis du har til å jevne ut suppen. Har du ikke stavmikser kan du bruke en blender, eventuelt la den være som den er med større biter. Ha i resten av basilikumen og smak til med salt, pepper, sukker og chilli. Synes du suppen er for tykk for din smak har du i litt mer vann. Men den skal være litt «chunky»! La suppen stå å godgjøre seg på middels-svak varme så lenge du gidder. Smaken blir bedre jo lenger du venter! Likefør servering har du i en dæsj eller to med fløte, eventuelt kokkosmelk, og dryss over litt ferskrevet parmesan hvis du ønsker.

IMG_6462

Server med ferskt brød, eventuelt pasta til.

IMG_6477

Del dette:

0 thoughts on “Fyldig Tomatsuppe på 1-2-3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *