Min Naturlige Hudpleie

IMG_5974

Jeg får ofte spørsmål om hva slags produkter jeg bruker på huden, så jeg tenkte å samle dette i et innlegg for de som måtte være interessert.

Gode hudpleieprodukter har alltid vært viktig for meg – jeg er absolutt ikke født med noen vidunderhud, og er avhengig av produkter som fungerer. Men det er først de siste par årene at jeg har blitt obs på hva jeg egentlig smører meg inn med. Tidligere kunne jeg kjøpe et produkt bare fordi de ansatte i butikken var gode selgere… Men det var før jeg lærte at huden faktisk spiser den også! Jeg har lest at ca. 70% av det du smører på huden, tas opp i blodet. Du tenker kanskje at dette ikke kan stemme? Tenk bare på p-plasteret – et plaster du setter på huden som sender hormoner direkte til blodet ditt, akkurat som en pille! Utrolig, ikke sant? Utrolig ekkelt, spør du meg! Og for dere gravide – en del av det som tas opp i blodet, tas også opp av morkaken og sendes videre til barnet ditt. Derfor er det EKSTRA viktig å tenke på hvilke produkter du bruker i svangerskapet (og når du ammer). Men uansett gravid eller ei – du vil vel ikke ha giftstoffer surrende rundt i blodomløpet ditt?

Foreløpig finnes ikke nok forskning rundt langtidsvirkningene av mange av de stoffene typiske hudpleieprodukter er fulle av. Det ser ut som at det eneste produsentene sålangt har hengt seg opp i er de såkalte «parabenene». Parabener er et konserveringsmiddel som er påvist å virke hormonforstyrrende. Etter at dette ble kjent har flere og flere merker annonsert sine produkter «uten parabener». Problemet er bare at de finner andre konserveringsmidler å bruke isteden – men de kaller det noe annet. På den måten skjuler de det godt… Samtidig stapper de produktet sitt med andre giftstoffer som absolutt ikke er noe bedre – som f eks aluminium!! (Som i sølvpapir – HALLOO!) Her kan du lese om de aller verste ingrediensene du bør styre unna. Det vanskelige er bare det at det for oss forbrukere er så og si umulig å få noen oversikt over hva som menes med disse skumle navnene på produktets ingrediensliste – man må jo nærmest være professor i både kjemi og blindeskrift for å skjønne noe!  Så det aller safeste er å bruke produkter fra produsenter som du vet er opptatt av det samme som oss, eller å lage hudpleien din sjæl! En god leveregel er;

Ikke smør noe på huden som du ikke ville ha puttet i munnen. 

Itillegg til tipsene nedenfor er det viktig å huske på at huden smøres også fra innsiden. Gode fettkilder inn i systemet er superviktig for huden! Den aller reneste huden får du gjennom et næringsrikt og fettrikt kosthold – få i deg et par ss. kokkosolje og litt Udos choice hver dag sammen med masse deilig, frisk mat, så er du langt på vei. Dette gjelder spesielt dere gravide – for å unngå stekkmerker holder det ikke å smøre utsiden.

Det må jo nevnes at noen selvfølgelig er heldigere enn andre også når det gjelder hud. Noen har babyhud uansett hva de gjør!! – samboern min og hele familien hans er av den typen. (Håper lillegutt arver deres hud…) Men selv disse heldiggrisene har godt av å holde seg til naturbasert næring til utsiden og innsiden – man vet jo aldri når babyhuden kan begynne å falme…

Jeg er ingen ekspert og kan kun dele mine personlige erfaringer, samt den kunnskap jeg har dratt med meg på veien. Dette er ting som fungerer på min hud – kanskje ikke på din. Alle er vi forskjellige med ulike behov, også når det gjelder huden. Men jeg håper uansett jeg kan inspirere deg til å være mer obs på hvilke produkter du velger over andre neste gang du går til innkjøp av noe – og kanskje du tilogmed tør å bytte ut noe med noe helt nytt og naturlig! Jeg blir kjempe glad hvis du vil dele dine erfaringer i kommentarfeltet.

IMG_3239

Ansiktet

Min regel nr. 1 er å vaske ansiktet godt både morgen og kveld. Du kommer langt med en skikkelig kattevask med rent vann og en klut. Så noen dager bruker jeg ikke noe mer enn det til å vaske ansiktet. Jeg bruker nesten aldri sminke i hverdagene så det er som regel ikke så mye overflødig fett i huden min som skal bort. Men har jeg brukt sminke er jeg ekstra nøye med rensen, og da bruker jeg gjerne et renseprodukt. Jeg liker godt Dr. Hauschka sine produkter – de passer godt til tørr og normal hud da de inneholder en del olje. Det samme gjelder iSun Organic Skincare sine produkter. Begge disse merkene er basert på naturlige ingredienser, uten noen unødvendige tilsetninger.

Når det gjelder fuktighetskrem til ansiktet bruker jeg Ole Henriksen sine. Disse kan vel ikke kvalifisere som helt naturlige, men de er fri for de verste giftstoffene og kan trygt brukes under graviditet. Jeg har prøvet ut de fleste naturlige ansiktskremer, men enda har jeg ikke funnet en som ikke gir meg kviser og fet hud. Har du noen tips her så blir jeg glad! Det viktigste er i alle fall å bruke noe som gir huden tilstrekkelig med fuktighet.

Når det gjelder ansiktsmasker og litt hverdagsluksus til huden er dette superenkelt å lage selv! Bruker du ansiktsmasker fra butikken vil du få i deg en hel del giftstoffer, da masken jo skal ligge en stund å trekke inn i huden. Så her vil jeg absoutt anbefale deg hjemmesnekra varianter. (Disse er supre som venninnegaver eller julegaver også – ha den over på et glass og oppbevar kjølig).

The Green Mask (vitaminboost til alle hudtyper)
1 ss. spirulinapulver og noen dråper vann blandes sammen, smøres på huden og skylles av etter 15-20 minutter. Husk å se deg selv i speilet underveis, haha;)

Honey Boo-Boo Maske (virker beroliggende og passer fint til fet hud)
Bland sammen 2-3 ss. yoghurt naturell, 1 ss. honning og litt presset sitron, smør på og skyll av etter 15-20 minutter.

Som nevnt bruker jeg ikke så mye sminke, så her har jeg ikke all verdens tips å komme med. Det er vel begrenset hvor naturlige sminkeprodukter som finnes. Veldig mange produsenter utgir seg for å være noe helt annet enn de egentlig er – så les innholdsfortegnelsen godt!

IMG_4059

Kroppen

Når det gjelder huden på kroppen er masse fuktighet alfa omega! Her liker jeg å gå back to basics og kun bruke rene oljer. I dusjen bruker jeg Dr. Hauscka eller Weleda sine dusjoljer, eller ren mandelolje. Som fuktighets»krem» bruker jeg som regel kokkosolje – og jeg tar meg god tid på å smøre den godt inn i huden (eller får mannen til å massere meg, haha!) Når du bruker oljer som er relativt fete vil ikke huden din trenge å smøres inn hver eneste dag. De samme oljene kan du bruke på tørre vinterføtter.

Nå som magen vokser er jeg ekstra påpasselig med å smøre den godt inn – her bruker jeg rene oljer fra Weleda; de har en som er spesielt egnet for voksende gravidemager. Ellers så synes jeg Mama Bee Belly Butter fra Burt´s Bees er kjempe fin. Du kan også bruke rent Shea smør. Disse er også supre for deg som ikke er gravid – de holder huden fuktig og elastisk og forebygger strekkmerker.

Når du smører kroppen med olje er det fint å gå litt rundt i et par minutter før du kler på deg. Oljene bruker litt lenger tid på å trekke inn i huden enn det ordinære kremer gjør. Det beste er å smøre seg om kvelden før du skal legge deg.

For å fjerne døde hudceller og holde blodomløpet i gang bruker jeg en naturbørste på tørr hud. Men en gang i blant kan det være godt med en kroppskrubb i dusjen – dette er det også supert å lage selv! (Også denne kan du gi bort som en fin gave).

Se min oppskrift på hjemmelaget salt skrubb her. 

IMG_3137

Deodorant

Deodoranten er verstingen innenfor giftige kroppsprodukter! Man har faktisk sett koblinger mellom brystkreft hos kvinner og bruk av deodorant. Vær så snill å les på deodoranten din neste gang du kjøper den og tenk deg om en gang til før du tar den med deg hjem. Porene under armene er spesielt åpne og suger virkelig til seg det de får. Husk at kroppen din opprinnelig er skapt for å regulere seg selv. Jeg har kuttet helt ut butikk-varianten av deodorant – og jeg som trodde jeg var helt avhengig av den jeg brukte før! Jeg bruker nå en krystallstein som du får kjøpt på helsekosten. Det høres vilt ut, men den funker! Jeg vet også om noen som lager sin egen deo – se f eks denne oppskriften!

IMG_4047

Håret, tennene og neglene

Shampoo og balsam bruker jeg fra The Organic Pharmacy. Helt supre! Som hårkur sover jeg med kokkosolje i hodebunnen over natten og skyller ut morgenen etter – gir masse fukt til hodebunnen og nydelig glans til håret. (Kjenner jeg har nevnt kokkosolje flere ganger nå… Men den kan jo brukes til ALT!)

Ellers plukker jeg alltids opp fine produkter her og der, særlig når jeg er ute å reiser. I Norge er jo alt som er litt annerledes svinedyrt…  Tannpasta bruker jeg Kiss my Face Whitening Toothpaste – denne får du kjøpt i de fleste helsekostbutikker og er faktisk ikke så fryktelig dyr. Men billigere på nett selvfølgelig. Jeg har prøvd mange ulike naturlige tannpastaer, men dette er absolutt den beste! Jeg får tilogmed gubben til å bruke den!

Neglelakk bruker jeg absolutt ikke. Disse inneholder så mye rart og sterkt at jeg ikke vil puste det inn engang. (JA, det du legger på neglene trekker inn i blodet.) Neglelakkfjerneren er heller ikke noe bedre. Dessuten ødelegger det neglene. Etter at jeg sluttet med lakken har jeg fått så sterke og fine negler! Dessuten2 er det lite renslig å bruke lakk – bakterier legger seg i stripene i lakken og stikker ikke av selv ved grundig håndvask. (Det er derfor du aldri ser ansatte på sykehus med rosa negler…) Jeg har lest om såkalte vannbaserte neglelakker, men dette har jeg aldri funnet eller prøvd. Har noen erfaring med slike så blir jeg kjempeglad for å høre det! (Det er jo gøy med farger på neglene i blandt, jeg brukte det nesten alltid før…) Jeg har forressten en olje til neglebåndene fra Burt´s Bees som er superdeilig!

Håper jeg har inspirert deg til å tenke litt nytt om hudpleien din:) Ha en fin og ren dag!

Ps. Bildene i dette innlegget er veldig tilfeldig plukket ut kan man si… Jeg ville bare ha med litt farger! (Maleriene er mine egne.)

Del dette:

2 thoughts on “Min Naturlige Hudpleie

  1. Pingback: Ren, Hjemmeblandet Massasjeolje (superenkelt!) | Smak av Himmel

  2. Pingback: Ren, Hjemmeblandet Massasjeolje (superenkelt!) - Smak av himmel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *