Deilig Wok med Sitrongress og Kokkosmelk

IMG_6343

Wok er tingen når du har grønnsaker som synger på siste verset i kjøleskapet. Sånn blir det ofte her i gården – jeg har en tendens til å over-handle fra grønnsaksdisken, særlig hvis butikken har et godt utvalg av økologisk, og jeg i tillegg er sulten (sistnevnte er jeg stort sett konstant om dagen…) Apropos økologisk så har Coop et godt utvalg av grønnsaker og frukt, større Kiwi butikker kan også ha noe, og Ica Supermarket har endel Helios varer til en fin pris. Det er typisk billigere å handle økologisk i matvarebutikkene enn på helsekosten. (Men om sommeren/høsten kan helsekosten ha lokale varer og da prioriterer jeg disse!)

Denne woken er thai-inspirert, med masse deilig sitrongress som gir en nydelig, frisk smak. (Kanskje dette forressten ikke kvalifiserer til å være wok – jeg steker kyllingen i en egen panne med sausen, og grønnsakene for seg, for det synes jeg er best… Hva er egentlig definisjonen på wok..? Haha, det spiller vel egentlig ingen rolle; godt er det!) Sånn oppskriften er nå er den ikke speiselt sterk, men dette kan du regulere selv ved å ha i mer chilli. Husk bare at du da må smake til med de øvrige ingrediensene i sausen også, slik at ikke chillien overdøver andre smaker. Jeg lager denne woken med kylling, men du må gjerne prøve deg frem med svinekjøtt, eller selvfølgelig la den være helt vegetarisk! (Da ville jeg økt på litt med grønnsakene, eventuelt også servert med noen ristede cashewnøtter på toppen.)

IMG_6326

Til 2 personer trenger du:
Litt smør til steking (jeg bruker økologisk smør fra Rørosmeieriet. Du kan også steke i kokkosolje hvis du ikke tåler melk)
2 kyllingbryst i strimler eller biter
1 boks kokkosmelk (Jeg bruker den økologiske fra Santa Maria som de har i de fleste større matbutikker. Du kan fint bruke en som ikke er økologisk også, men jeg vil anbefale deg å bruke den som ikke er light. Light blir bare ikke det samme..)
1 stort fedd hvitløk, presset
1/2 gul løk, i biter
3 stenger sitrongress, i tynne strimler (disse får du kjøpt på større matbutikker eller i innvandrerbutikker)
2 ss. fishsauce
1 ts. tørket chilliflak (du kan også bruke fersk chilli)
1 ss. presset lime
1 ss. kokkossukker (eller rørsukker)
3 kaffir lime blader (kan sløyfes, men disse gir en deilig smak! du får kjøpt dem tørket på glass i innvandrerbutikker)
Pepper
Salt hvis du mener det trengs (eventuelt kan du ha i litt mer fish sauce eller litt kyllingfond hvis du har, som alternativ til saltet)

Grønnsaker – ta det du har, det aller meste passer fint. Husk bare at noen grønnsaker blir gjennomstekt før andre, så bruker du mye forskjellig er det fint å ikke steke alt like lenge. Løk og gulrøtter krever f eks litt mer steketid enn brokkolig og asparges. (I denne hadde jeg løk, gulrøtter, brokkoli, asparges og paprika – og jeg hadde dem i gryta i den rekkefølgen.)
Ris eller nudler hvis du orker

IMG_6292

IMG_6306IMG_6319Slik gjør du:
Finn frem en stekepanne og stek opp kyllingen i smøret eller oljen, sammen med litt løk og hvitløken. Når kyllingen er halvveis gjennomstekt heller du over kokkosmelken (har den skilt seg har du i både den tykke og den tynne delen!) og legger i sitrongresset. La dette putre på middels-svak varme et par minutter. Ha så i fish sauce, chilli, presset lime, kokkossukker og kaffir lime bladene. Og litt pepper. La det surre videre mens du steker opp grønnsakene.

Jeg er glad i å steke grønnsakene i smør, men gjør som du vil. Jeg bruker en jerngryte eller en wokpanne til grønnsakene. Ikke stek for lenge – de skal fortsatt ha fin farge og sprøhet igjen – du vil jo ikke steke bort all næringen. Det beste er å steke litt lenger på svakere varme.)

Sjekk at kyllingen er gjennomkokt og smak til sausen. Trengs noe mer så har du i dette og lar det surre litt videre mens du dekker bordet. Sausen blir bedre og bedre jo lenger den får godgjøre seg på svak varme.

Ønsker du det kan du blande grønnsakene med kyllingen og sausen før servering, men jeg liker å servere det hver for seg. Uansett – kos deg!

IMG_6334

 

Del dette:

0 thoughts on “Deilig Wok med Sitrongress og Kokkosmelk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *