Verdens Beste Pepperkaker (med spelt & mindre sukker) NB! Avhengighetsskapende!

IMG_5753Ingenting er vel som lukten av nystekte pepperkaker… Særlig når du har laget deigen selv, og ikke bare kjøpt den ferdig i butikken. (Den butikkvarianten inneholder så mye rart at det er helt sprøtt!) Så har du tiden og overskuddet anbefaler jeg virkelig å lage den selv. Da er det mye morsommere å bake dem ut også! Og du kan med god samvittighet legge noen i en fin liten eske å gi bort til jul. Jeg lager disse med speltmel istedenfor hvetemel, og med en blanding av kokkossukker og vanlig rørsukker, og lønnesirup istedenfor vanlig sirup. Og masse deilig krydder! Blandingen gir en helt unik smak – de aller beste pepperkakene som finnes, hvis jeg skal tørre å si det selv;) Denne deigen gir en stor porsjon på ca. 1,5 kg. deig – da har du (kanskje) nok til hele familien hele julen. Men NB! Disse pepperkakene er helt avhengihetsskapende for små som store, så ikke se bort fra at du må lage en runde til før julen er over!

IMG_5674

IMG_5687

Å bake pepperkaker og pynte dem er noe av det beste jeg ved å gjøre i julen. Først da kommer julestemningen SKIKKELIG hjem. Med putti plutti pott på stereoen og gløgg i glasset, så kunne jeg ikke hatt det bedre. Og idag kunne vi tilogmed se ut vinduet på all sneen som daler ned. Her på fjellet har det vært litt snø en stund, men først idag ligger det tett i tett på trærne og trappene. Hurra!

IMG_5738

Kos deg med bakingen, og håper du kan bruke bildene til å få litt inspirasjon til hvordan du kan bruke dem som julepynt i huset eller på hytta også. Jeg er veldig glad i å ta med noe av naturen inn, så her blir det grener og granbar og pepperkaker i lange baner. Og hva er vel bedre enn å kunne gå å knaske på julepynten;)

IMG_5872

IMG_5873

(Oppskriften er inspirert av Trines Matblogg sine)

Til ca. 1,5 kg. deig trenger du:
2 dl. lønnesirup
150 g. rørsukker
100 g. kokkossukker (har du ikke kokkossukker, kan du fint erstatte det med rørsukker)
250 g. meierismør
2 egg
ca. 700 gram finmalt speltmel
1,5 ss. kanel
1/3 ss. nellik
1/2 ss. malt ingefær
1 ss. natron

IMG_5710

Begynn med å kutte opp smøret i terninger og la det ligge å vente i en bakebolle. Så varmer du opp sirup og sukker i en gryte. Rør hele tiden og la det bli helt varmt, du kan la det vise seg et par bobler. (Men ikke rør med plastikkredskap, det kan smelte og det er veldig giftig å få i seg. Bruk heller en tresleiv eller lignende!) Ta gryten av platen. Ha i krydrene og rør det godt inn i sukkerblandingen. Ha så i natron og rør godt! Nå vil røren komme til å svelle litt og få en lysere farge. Hell blandingen over smøret i bakebollen.

Nå skal røren røres helt til den er avkjølt. Sett deg godt til på en krakk og armene få en skikkelig treningsøkt! Denne røringen er viktig slik at ikke sukkeret stivner til karamell. )Du vil ha en myk og avkjølt røre når du har i eggene, hvis ikke risikerer du at eggene blir stekt i blandingen! Så pass på at røren blir helt avkjølt.)

Rør inn ett og ett egg av gangen. Så siler du i melet litt etter litt, til du får en ganske fast deig, men ikke helt stiv. Det kan være greit å ha deigen ut på benken og jobbe den siste delen av melet inn med hendene.

La deigen hvile over natten før du baker ut pepperkakene – så får smakene satt seg ordentlig godt! Pakk den godt inn i plast og legg den i kjøleskapet. Du må imidlertid ta den ut et par timer før du skal bruke den, hvis ikke er den veldig stiv. Jeg legger den litt foran peisen så blir den myk litt fortere!

Bruk litt mel på benken/bordet, kjevle deigen tynn og fin og trykk ut kaker i ønskede former. Stek dem på 180 grader til de er såvidt gyldne. (Jeg liker mine litt lysere og mannen liker dem litt mørkere, så her blir det litt av hvert!)

Oppbevares i lufttette bokser, i vinduene, på juletreet, eller i glass på bordet. Eller lag pepperkakehus av deigen! Da bruker du litt smeltet sukker som «lim» mellom vegger og tak.

IMG_5802

Lykke til og god førjulstid til alle lesere!

IMG_5798

IMG_5767

Del dette:

0 thoughts on “Verdens Beste Pepperkaker (med spelt & mindre sukker) NB! Avhengighetsskapende!

  1. Disse var fryktelig gode! Jeg måtte rett og slett lage en ny deig i går da mannen og barna mine nesten har tømt boksen! 🙂 Super oppskrift 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *