MatpakkeTips: Empanadas Veggie-Style

20130418-090625.jpg

Empanadas stammer opprinnelig fra Portugisiske mattradisjoner. Men idag er de like mye servert i Spania og Sør-Amerika. Jeg smakte min første empanada hos tanten min og hennes mann fra Paraguay som er veganere, og UTROLIG flinke med mat og krydder. Den typiske empanada er krydret og smakfull, enten med kjøtt eller linser i. Jeg lagde en veggis-variant idag, og krydret litt ekstra. Det ble rågodt! Og disse er perfekt fryser-fyll – lag flere når du først er i gang, så har du til matpakken fremmover. Kan varmes opp eller spises i romtemperatur. Det tar litt tid å lage disse, så gjør det en kveld du har god tid. Jeg bruker speltmel som er veldig fint, men litt snillere mot magen enn hvetemel, og som alikevel hever godt. Men bruk det melet du liker best!

Til ca 12 empanadas tok jeg

Til deigen:
6 dl finmalt speltmel (du kan blande med grovmalt hvis du vil)
3-4 dl lunkent vann
1/2 pose tørrgjær
3 ss olivenolje
Litt salt

Til fyllet:
2 store søt-poteter
2 løk
3 fedd hvitløk
2 håndfuller spinat
1-1,5 dl grønnelinser
3-4 dl vann
3 ts cumin
2 ts blandingskrydder
2 ts kanel
Salt og pepper
Olivenolje

20130418-093318.jpg

Bland sammen deigen og kna til den er jevn og fin. Sett den til heving, ca 1 time, eller til den er ca dobbelt så stor.

Imens deigen hever skrubber du søtpotetene, kutter dem i mindre biter og legger på et stekebrett inn i ovnen, 200 grader til de er myke, ca 45 min.

Fin hakk den ene løken i tynne strimler og la den surre for seg selv i litt olivenolje på svak varme mens du lager linsefyllet;

Finhakk hvitløken og en av løkene i en dæsj olivenolje på middels varme. Når løken er blank og myk, har du i krydrene. Skyll og vask linsene, og ha dem i løken sammen med vannet og la det koke i ca 10 minutter uten lokk. Etter 10 minutter tar du av lokket og har i grovhakket spinat, og smaker til om du trenger mer krydder. La det småkoke med lokk i 10-15 minutter til, til linsene er myke, men ikke helt moshy.

Ta ut potetene av ovnen og mos dem med en gaffel, med litt salt.

Kjevle ut små emner av deigen til rundinger, ca 15 cm i diameter. Bruk mye mel på benken, og snu rundingen et par ganger mens mellom kjevlingen. Smør på fyll på nesten halve sirkelen. Først litt potetmos, så linsefyllet, så litt stekt løk på toppen. Brett deigen over og lukk den hvordan du vil. Pensle med litt olivenolje på toppen. Gjør det samme på resten av deigen og fyllet og stek dem på 200 grader i ca 20-30 minutter, til de er gyldne.

Serveres med salat, ris, eller bare ta den i klypa. H

20130418-093325.jpg

20130418-132426.jpg

Del dette:

2 thoughts on “MatpakkeTips: Empanadas Veggie-Style

  1. Pingback: Ukemeny Uke 32 | Smak av Himmel

  2. Pingback: Ukemeny Uke 32 - Smak av himmel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *