Økosjokolade & Sunn Sjokolademousse

Bilde

Bilde

Når søtsuget melder seg er det enkelt å ty til sukkerholdige matvarer som er så lett tilgjengelig for oss. Men det er overraskende enkelt å lage søte, gode desseserter helt uten sukker, og som i tillegg er proppfulle av næring! Jeg lager sjokoladedesserter av økologisk og fairtrade kakao.

Kakao, hovedingrediensen i all sjokolade, stammer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika og regnes som en av naturens eldste nyttevekster. Det vi kjenner som kakao er egentlig de tørkede frøene fra frukten på kakaotreet (kakaobønnene). Kakao er i utgangspunktet svært næringsrikt. Dessverre blir det meste av kakaoen ristet ved veldig høye temperaturer før videre bearbeiding, som ødelegger mange av næringsstoffene. I tilegg tilsettes det store mengder sukker i vanlig sjokolade slik at sluttproduktet ikke har de helsebringende egenskapene det kunne ha hatt. Dette gjelder derimot ikke for Økosjokoladen. Dette er «rå» kakao, som ikke er behandlet på denne måten og inneholder derfor fortsatt all næringen. Denne sjokoladen er faktisk enda mer næringsrik enn mange grønnsaker og frukter!

Hvorfor økologisk?

Kakao blir dyrket i tropiske land, og ofte på små familiegårder. Bøndende bruker sterke kjemikalier for å bekjempe skadedyr og ugress. Men mangelen på kunnskap om bruken av disse florerer, og få har egnet verneutstyr. Mange av midlene de bruker er til og med forbudt i vestlige land, og noen produsenter ser derfor sitt snitt til å bli kvitt gamle lagre i disse fattige landene. Bruken av kjemikaliene spiller ikke bare russisk rullett med arbeiderne, men gjør også store ødeleggelser på jordsmonnet, grunnvannet og hele økosystemet.

Hvor mye av disse kjemikaliene som finner veien tilbake til våre egne kropper gjennom maten vi spiser, og hvilken effekt dette har på vår egen helse, er en pågående diskusjon, og vi kan ikke vite det helt sikkert. Men for miljøet, arbeiderne og vår egen helses skyld, er det uansett et godt valg å velge økologiske produkter der det finnes bra alternativer. Økologiske produkter er aldri produsert ved hjelp av disse kjemikaliene. (Derfor er det ofte dyrere også.) I denne desserten bruker jeg «Økosjokolade» sitt kakaopulver og vaniljepulver.

Hvorfor Fairtrade?

Med mekaniseringen av produksjonen av kakao mot slutten av 1800-tallet økte tilgjengeligheten og etterspørselen, noe som førte til dyrking av kakao i de europeiske koloniene i Afrika. I dag er fortsatt Vest-Afrika ledende i dyrking av kakao, og Elfenbenkysten alene eksporterer 43% av verdens forbruk. Svingninger i verdensmarkedspriser, kombinert med avstanden mellom kakaodyrkerne og markedsføringen og foredlingen av avlingene sine, fanger bøndene i en evig fattigdomssyklus. Mange småprodusenter av kakao er tvunget til å selge avlingene sine til lokale mellommenn som bruker uriktige vekter eller oppgir feil priser. Mens bøndene kjemper for å senke produksjonskostnadene blir de i økende grad avhengig av barnearbeid. Medierapporter om barneslaveri på Vestafrikanske kakaoplantasjer viser kontrasten mellom det smakfulle godteriet vi koser oss med og de ofte vanskelige arbeidsforholdene til menneskene som produserer det.

«Økosjokolade» sin Sør-Amerikanske leverandør av kakaoprodukter er sertifisert av Fair Trade Federation. Dette innebærer bl.a. at produsentene er sikret en stabil og bra pris for sine varer i langsiktige avtaler og at de jobber under trygge og sunne forhold.

Heia Fairtrade og Økosjokolade! (Informasjonen ovenfor kommer fra Økosjokolades nettsider)

Bilde

Raw Sjokolademousse til 2 personer

1 dl. Søt honning
1 dl. Varmt vann
2 Avokadoer
½ ts. Økosjokolade Vaniljepulver
En klype kanel
0,5 dl. Økosjokolade kakaopulver
Saften av en halv, liten sitron

Bland alt i en blender, eller bruk stavmikseren. Tilsett litt vann om nødvendig for å få til rett konsistens. Avkjøles. Spis og koooos deg!

Bilde

Del dette:

0 thoughts on “Økosjokolade & Sunn Sjokolademousse

  1. Pingback: Sjokoladepinner med Søt-Salte Mandler (álá verdens kuleste fetter og kusine) | Smak av Himmel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *